Skip to main content
Nieuws

Kopers aan het woord

By 8 augustus 2022november 1st, 2022No Comments

INTERVIEW MET KOPERS DUYNPARK

Terwijl Weekblad Elsevier de ontwikkelaar interviewt ging Sixtyseven Vastgoedcommunicatie in gesprek met een aantal kopers van Duynpark. We spraken over de beweegredenen om tot de aankoop van een appartement in Duynpark over te gaan. Maar ook over de prachtige omgeving en het gezondheidscentrum in het appartementencomplex.

Bij het gesprek zijn 3 kopers betrokken. De heer Van Maris (Emiel) en mevrouw Schuffelen (Jeannette) zijn de trotste kopers van bouwnummer 11, gelegen op de begane grond. De heer Wim Mesman mag zich de nieuwe eigenaar  van bouwnummer 25 noemen; een prachtig appartement op de 1e verdieping van het gebouw.

“We hebben door heel Nederland gekeken naar opties. Van Friesland tot Voorschoten”

Melrose Place
Het is geen toeval  dat deze 3 mensen een appartement in hetzelfde gebouw hebben gekocht. Binnen hun grote en hechte vriendengroep is al jaren geleden het idee ontstaan om, als de tijd daar rijp voor zou zijn, dichtbij elkaar te gaan wonen. Zo ontstond het plan om zich te verenigen in een gezamenlijke omgeving. Of zoals zij het zelf noemen: in een soort ‘Melrose Place’ te wonen.  Niet alleen voor de gezelligheid en  de sociale contacten, maar vooral om elkaar te helpen als dat nodig is. Als je bijvoorbeeld slecht ter been wordt of aan geheugenverlies gaat lijden. Maar ook als er iemand wegvalt, kun  je je over elkaar ontfermen en creëer je als het ware  een vangnet. Voor een aantal van hen binnen deze vriendengroep, komt dit project niet op het juiste moment, waardoor zij nog niet gaan meedoen.

Geschikte woonruimte
Het plan kende  de afgelopen jaren meerdere vormen. Van het kopen van een stuk grond om zelf iets te ontwikkelen tot de aankoop van een bestaand pand om dit op te splitsen in diverse appartementen, tot het inschrijven bij vele nieuwbouwprojecten. Diverse scenario’s passeerden de revue, maar er was maar geen ‘wow’ factor die de doorslag gaf. Tot afgelopen mei.

Het project Duynpark was al geruime tijd onder de aandacht bij de vriendengroep. Een aantal vrienden was zelfs al een keer gaan kijken. Toen Jeannette vorig jaar het bericht ontving dat de verkoop zou starten, was de nieuwsgierigheid weer gewekt en meldde zij zich aan voor het start verkoop event.

Huize Koningsbosch
Wat volgt is een bezoek aan de informatieochtend in Hotel Restaurant Huize Koningsbosch, op 5 minuten afstand van de nieuwbouwlocatie.

“We hebben op die informatiebijeenkomst een hartstikke leuk gesprek gehad met Julia, medewerker bij Rámon Mossel Makelaardij.”

Vervolgens benadert Wim in het onderzoekstraject  diverse betrokken partijen. Van de projectontwikkelaar tot de architect en zelfs het administratiekantoor van de VvE. “Bij iedereen had ik  een goed gevoel. Ook het feit dat de projectontwikkelaar blijft participeren in de Herberg van herstel, en bereid is daar een toelichting over te geven, zorgde voor een gevoel van vertrouwen.”

“Als je iets nieuws koopt dat nog gebouwd moet worden ga je toch echt vooral op je gevoel af”, aldus Wim. “Je denkt dat het zo gaat worden, maar je kan het niet zien. Dan is de beleving heel belangrijk.”

“Nieuwbouw geeft weinig zorgen. Alles is nieuw en je hebt weinig onderhoud.”

Waarom nieuwbouw?
Emiel vervolgt: “Uiteindelijk hebben we voor nieuwbouw gekozen omdat dit de meest praktische optie is. Bovendien zochten we allemaal naar een appartement omdat we geen tuin meer wilden.
Nieuwbouw geeft weinig zorgen, alles is nieuw. Bovendien is het grote voordeel van een appartement dat je geen onderhoud meer hebt  van de tuin. Je verwacht echter wel dat als je  van een huis met een grote tuin overstapt naar een appartement, je er een goed balkon of terras voor terugkrijgt.” Dit bleek in de praktijk nog een hele uitdaging. Menig nieuwbouwproject is gedurende de zoektocht afgevallen vanwege de beperkte buitenruimte.

“Het voordeel van dit appartement is dat het op de begane grond is en er veel terras bij zit”, geeft Jeannette aan. “ En Wim heeft op de verdieping 2 balkons waardoor je altijd wel op een zonnig plekje kan zitten.”

Sommige geïnteresseerden zien nieuwbouw  als nadeel omdat het langer duurt. De onzekere tijd met  onder meer stijgende rentes kan ervoor zorgen dat kopers afhaken. Het duurt nog even voordat het gebouw wordt opgeleverd en je niet weet hoe de markt zich verder gaat ontwikkelen.

Wim, Jeannette en Emiel zien dit duidelijk ook wel, maar vinden het aan de andere kant wel prettig dat ze in alle rust vervolgstappen kunnen nemen en zich goed kunnen voorbereiden op de volgende woonfase.

Architectuur,  omgeving & faciliteiten
Duynpark heeft tal van faciliteiten in het gebouw. Van de ‘digitale conciërge’ tot een wellness met fitness, gevestigd in de Herberg van herstel. Ook kent elk appartement in Duynpark een zogenaamde NLKT classificatie. Dit zegt iets over de toegankelijkheid en aanpasbaarheid van de appartementen. Wij zijn benieuwd in hoeverre hebben deze aspecten een rol hebben gespeeld bij de aankoop van het appartement.

Hoewel de kopers de classificatie wel in de verkoopdocumentatie hebben gezien, was deze bij geen van hen bepalend. ”Het is fijn dat er rekening mee is gehouden’, zegt Jeannette. “Het is bovendien prettig dat  dat alles gelijkvloers is en je gebruik kunt maken van het gezondheidscentrum om een beetje fit te blijven. Allemaal pré’s die van toegevoegde waarde zijn. Toch hebben ze geen doorslaggevende rol gespeeld.”

“Van buiten de prachtige historie
en van binnen alles nieuw.”

 

Over de uitstraling van het gebouw zijn de kopers het unaniem eens. “Een mooi complex met een aansprekende architectuur.  Van buiten de prachtige historie en van binnen alles nieuw.”

‘Duynpark ligt in een bosrijke omgeving. De zee en duinen liggen op korte afstand, maar ook Haarlem en Alkmaar zijn heel goed te doen. Ook op latere leeftijd. Het feit dat Castricum een treinstation heeft, zien wij als een duidelijk pluspunt.’

Om Duynpark heen liggen tal van rijksmonumenten wat het gebied een rijke uitstraling geeft en door deze monumenten zal het deze uitstraling in de toekomst ook houden, is de veronderstelling.
Daarnaast zijn er een aantal GGZ-instellingen. We zijn benieuwd of de kopers hier bepaalde gedachten of vragen over hebben gehad?
Jeannette geeft aan dat zij tijdens een lunch bij De Oude Keuken allemaal zelf hebben ervaren hoe goed de omgang en hoe sociaal het contact met bewoners van de GGZ-instellingen is. ”Op het moment dat je omgaat zoals je met iedereen omgaat, zul je zien dat er een leuke interactie ontstaat.”

Laatste vraag: waarom hebben jullie toch gekozen voor Castricum?

”We hebben door heel Nederland gekeken naar opties. Van Friesland tot Voorschoten”, zegt Jeannette

De vriendengroep is niet gebonden aan een plaats. De kinderen zijn uitgevlogen, maar nog lang niet honkvast. En daarnaast is de wereld veel dynamischer geworden waardoor je heel gemakkelijk met elkaar in contact bent.

Hoewel ze in beginsel moesten wennen aan Castricum -het heeft immers niet dat sfeervolle oude centrum van Bergen of Weesp- hebben de omgeving, natuur en architectuur van het gebouw hen overtuigd.

“Ook de kust speelt hierin een rol. Het wordt steeds warmer en naarmate je ouder wordt kan je steeds minder goed tegen de warmte. Aan de kust is het in de zomer altijd nét een paar graden koeler en dus vaak iets aangenamer” sluit Jeannette tenslotte af.

“De zee en duinen liggen op korte afstand, maar ook Haarlem en Alkmaar zijn goed te doen.”